pondělí 12. března 2012

Pár věcí o amerických komiksech

Chtěla jsem původně napsat recenzi na Young Avengers, komiks, jehož poslední číslo vyšlo minulý týden. (a já si nejsem jistá, jestli mám autora milovat nebo nenávidět, je pomalu horší jak Steven Moffat) Jenže jsem se zamotala do vysvětlování a dalšího vysvětlování... Protože jak chcete psát recenzi na Young Avengers, když většina lidí ani pomalu neví, kdo že jsou to ti Avengers? A když jsem v rozhovoru s jednou kamarádkou nadávala na DC, ukázalo se, že nemá ani ponětí, co že to vlastně je. A někdo se pod žebříčkem Nejlepší hrdinové Marvelu naprosto vážně zeptal, kde je Batman a Superman.
Komiksová gramotnost českého obyvatelstva je naprosto tristní. A pokud i vy patříte k lidem, kterým předchozí odstavec nic neříkal, nezoufejte! Tento článek by vám mohl pomoci.



Jak už to tak bývá, na prvním místě je byznys. Nevím, kolik existuje v USA komiksových nakladatelství, ale v souvislosti se superhrdiny a filmy se skloňují pouze dvě, DC a Marvel.
DC je tradičnější a starší. Přivedlo na scénu nejznámější superhrdiny současnosti - Supermana a Batmana. Mezi další superhdiny, které vlastní, patří Wonder woman, Green Lantern, Flash, Green Arrow, Aquaman, Catwoman, Martian Manhunter, Lobo a další hromada více či méně známých.
Marvel je mladší a zpočátku se mu nedařilo tak dobře jako DC, zato dnes ho válcuje přinejmenším ve filmových zpracováních a v počtu známých superhrdinů. Mezi jejich superhdiny patří Spiderman, Iron Man, Captain America, X-meni, Thor, Hulk, Daredevil, Fantastická čtyřka, Wolverine, Black widow aj.

Každý známější superhdina má svůj komiksový sešit, který pravidelně vychází. A takový Batman pak má pro sebe třeba tři samostatné série. Aby se čtenáři nabažili svých superhdinů ještě více, vznikly takzvané "superhrdinské týmovky". Občas se prostě objeví nebezpečí, na které jeden hrdina nestačí, tak se svolají a jdou do akce dohromady (a tržby stoupají). Pro DC comics je takovou týmovkou Justice league of America, pro Marvel již zmínění Avengers.

Pokud se v superhrdinech nevyznáte, je často těžké odlišit, kterému nakladatelství kdo patří. Může vám pomoci, že v DC se často uplatňují tzv. sidekickové (sidekick), což jsou takový pomocníci daného superhdiny. Většinou mívají vlastní kostým a jsou často nezletilí. (dospěláci totiž nejsou tak blbý, aby takovou nevděčnou práci dělali *kašli, kašli*) Typickým příkladem může být Robin. (jo, ten od Batmana) Ale většina DC superhrdinů je má, ačkoliv je tolik nevykořistuje jako právě Batman.
Poznámka mimo: Důkazem budiž to, že už bylo pět Robinů (nebo čtyři, jestli jste šovinista). Prvního Batman vyhodil, druhý umřel (Joker mu rozflákakl hlavu páčidlem a pak ho odpálil), Robinka taky umřela, třetí Robin byl vyhozen prvním Robinem a čtvrtý Robin rozmlátil Jokerovi hlavu páčidlem, ovšem zatím se drží. (má protekci)
U Marvelu na sidekicky nenarazíte. (napadá mě snad Bucky u Kapitána Ameriky, ale ten umřel za druhé světové a od té doby nic) Když se parta teenagerů o něco takového pokusila, Kapitán Amerika to nahlásil jejich rodičům, notně jim vyčinil a poslal je domů.
Marvel je také otevřenější, narazíte tam na sebevědomé ženy, co nenosí všeodhalující kostýmy, černochy (a jiné hrdiny s odlišnou barvou pleti než bílou) a homosexuály. X-meni vůbec téma menšin hodně probírají.
DC je konzervativnější, ale pod tlakem veřejnosti se tam podobné postavy také objevují, ač v menší míře.
Dalším rozdílem jest, že v DC se komiksy odehrávají ve fiktivních městech (Gotham, Metropolis, Smallville), kdežto hrdinové od Marvelu pobíhají po New Yorku, LA, Chicagu, apod.

Asi si říkáte, jak je to se smrtí superhdinů a jejich stárnutím. Mohlo by se zdát, že superhdinové nemohou umřít, ale není tomu tak - v poslední době umírají skoro pořád. Autoři se nebojí klidně i nejznámější superhrdiny odgráglovat. Poté nastanou dvě věci - buď se série ukončí, nebo někdo "převezme kápi". Vzhledem k tomu, že součástí superhdinství je skrytá identita, není vůbec problém, když do kostýmu vleze někdo jiný. (u Batmana není problém, ale stalo se to i u Spidermana, Flashe, apod.) Většinou ale čtenáři proti těmto věcem brojí a tak se často stane, že původní nositel kostýmu náhle oživne. Což není zas takový problém vzhledem k tomu, jak často se v komiksech používá magie, cestuje do minulosti a tak podobně. Někdy ovšem ožívají i postavy bez výrazné fanouškovské základny, nejspíš proto, aby autoři mohli nebohé fandy štvát. Příkladem budiž druhý Robin, kterého oživili asi po dvaceti letech (myslím v našem čase, ne v komiksovém), a udělali z něj záporáka Red Hooda. (teď dokonce vytáhl i na vlastní sérii) Je to docela ironie vzhledem k tomu, že právě o jeho smrtu před x lety čtenáři hlasovali a vyhlasovali si, že umře.
Stárnutí se v komiksech vůbec neřeší, a když už superhdina moc zestárne (jako Peter Parker, který se z teenagera stal mužem ve středních letech pod pantoflem), mohou se stát dvě věci - reboot, nebo smrt.
V prvním případě se všechno vynuluje a jede se zase od začátku (Peter opět teenagerem), ve druhém hrdina zemře úctihodnou smrtí a nahradí ho někdo mladší. DC nedávno udělala hromadný reboot všech sérií.

A jak je to s kresbou a kvalitou příběhů?
Kreslíři se mění pomalu číslo od čísla, většinou dělají třeba několik dílů, jindy určitý úsek série, jindy celou. To samé platí i se scénáristi (i když samozřejmě každý superhdina má nějakého toho duchovního otce, který ho první vymyslel). Na jednom čísle často pracuje třeba šest lidí. Je to prostě sázka do loterie, jak moc se která série vyvede.

Co se týče filmových zpracování, Marvel jednoznačně válcuje DC. DC se daří pouze s Batmanem, o Temném rytíři od Nolana slyšeli určitě všichni. Bohužel ostatní filmy jsou spíše rozpačité - Green Lantern z poslední doby za nic nestál, Superman se vrací taky moc peněz nepřinesl, seriál o Wonder woman raději ani nevypustili a Catwoman byla uctihodný propadák. Do budoucna se chystá nový film o Supermanovi - Man of Steel.
U Marvelu naopak převažují trháky nad propadáky. Spiderman i přes rozpačitý třetí díl vydělal hromadu prachů, Iron man to také dotáhl na druhý díl a chystá se třetí, Captain America se také povedl, Thor snad ještě víc než Iron Man a druhý Hulk ušel. Po sérii uspěchů se chystá týmovka Avenegers, o čemž si DC zatím může nechat zdát. Obrovským úspěchem byla také série X-men, která má už pět dílů (pokud počítáme i Wolverina) a šestý se chystá. (zato na Ghost Ridera, prvního Hulka, Daredevila a trapnou Fantastic four by Marvel nejraději zapomněl)
EDIT: Avengers jen potvrzují naprostou převahu Marvel ve filmovém odvětí. Plánují se a točí další filmy - Thor: Dark worlds, Captain America: Winter Soldier, již zmíněný Iron Man 3 a z nových hrdinů se chystá Ant-man a Guardians of the galaxy. Po úspěchu Avenegers je možné, že uvidíme potřetí i Hulka.

Něčemu jste neporozuměli? Chcete se na něco zeptat? Jen do toho.
(a ano, vím, že jsem si mohla ty poznámky o Robinech odpustit. Když já teď čtu Batmana a to je prostě... skvííík!)
(a ano, vím, že jsem toho hromadu vynechala a je to bez obrázků. Možná nějaké dodám, když nebudu líná)

Vaše Tenny

2 komentáře:

  1. Co se ametirkých komiksů, jako vyloženě komiksů týká, pořádně sleduji/četl jsem jen dvě série. Sandmana a Loba.

    (a to je tak vše, co mohu říct, snad vyjma pokývání hlavou, že pro komiksově neznalé tohle bude fajn článek)

    OdpovědětVymazat
  2. Oki, tak až zase budeme chatovat, mám aspoň orientační plánek :D Ale neboj, do FFka plánuju doplnit potřebné znalosti hloubkově :)

    OdpovědětVymazat