čtvrtek 19. dubna 2012

Co z New 52 stojí za přečtení?

Pokud se aspoň trochu zajímáte o komiksy, jistě víte, že DC comics (viz můj předchozí článek o komiksech) již v minulém roce začalo obrovský reboot všech vydávaných sérií. Prostě šlus, jedeme úplně od začátku, zapomeňte na všechno, co jste si dosud přečetli. Pravověrné fandy to samozřejmě naštvalo, ale na druhou stranu to přilákalo spoustu čtenářů nových, jelikož není třeba znát tuny předchozí historie a vývoje té či oné postavy, abyste si komiks mohli užít. Dalo by se říct, že to byl od DC chytrý tah, protože má prý po dlouhých letech konečně vyšší prodeje než konkurenční Marvel.
Nová rebootová řada je nazvaná New 52, přičemž 52 značí počet nových sérií. Není samozřejmě v lidských silách sledovat všechny... Já sama nyní sleduji 6 sérií.
Co jsem si všimla, překvapivě dost sérií se netýká klasických superhrdinů. Jedna série je podle seriálu Supernatural, je tam i kovbojka, upířina a jiné, ale o těch nemám žádné info, jelikož jsem je nečetla. (komiksy tohoto typu mě neberou) Také je poměrně dost týmovek, aby se v tom čert vyznal. (navíc když se jmenují podobně, je v tom bordel - máme Justice League, ale také Justice League International a Justice League Dark)
Jinak je ale New 52 vhodná nejen pro zažrané komiksové fanoušky, ale i pro ty, který s komiksy teprve začínají a rádi by o nich věděli víc.

Jaké série z New 52 vám tedy mohu doporučit?

 Batman a Robin
Ač má Batman ještě další tři série, jediná, kterou čtu, je tato. Komiksovými neznalci je Robin jako postava často opovrhován, ačkoliv jeho osobnost a dynamika je často mnohokrát zajímavější než samotného Batmana. V tomto případě na Robinovském "postu" operuje již čtvrtý (nebo pátý, záleží, jak to počítáte) toho jména. Damian Wayne je ovšem první Robin, který je opravdu biologickým synem Batmana. Na druhou stranu je také prvním, kterému Batman nedůvěřuje. Damian je arogantní (na deset let až moc), pohrdá lidmi i klasickými hodnotami, má výcvik od prvotřídních zabijáků a assasínů a navíc je tu ta věc s druhou částí jeho rodiny. (termín "poněkud napjaté vztahy" je pro to hodně slabým označením) 
Přesto se mezi ním a Brucem začíná formovat jakýsi otco-synovský vztah. Přichází ale největší zkouška - ve stínech Gothamu se zjevuje záhadný Nobody, který se chce pomstít Batmanovi a začíná pomalých vyvražďováním Batmanových spojenců v ostatních městech. A co hůř... Ví, že Batman je Bruce Wayne.

Batman a Robin mě baví. Má také hezkou a přehlednou kresbu a příběh je hezky temný, tím správně drsným stylem jakým příběhy o Batmanovi bývají.


Teen Titans
TT jsou cíleni spíše na teenagery, čemuž se také uspůsobuje příběh. Neznamená to ale, že by snad byli méně zábavní, či se vyhýbali závažným tématům - právě naopak. (akorát mají dost hroznou kresbu...)

Vše začíná jednou organizací - jmenuje se N.O.W.H.E.R.E a zabývá se výzkumem mladých meta lidí (meta lidé jsou to samé co mutanti u Marvelu, tj. lidé se zvláštními schopnostmi, co se s nimi narodili) Ale jak už to tak bývá, pod pokličkou se skrývá něco víc, než jen neškodný výzkum. Nowhere meta lidi chytá, umisťuje je do ústavů a dělá na nich pokusy. Těch vzpurnějších se prostě zbavují... Navíc veřejnost není meta lidem zrovna nakloněná.
Poté, co je Red Robin (alias Tim Drake alias původně třetí Robin) napaden agenty Nowhere, rozhodne se jednat a sehnat co nejvíce mladých superhrdinů, aby se společně bránili ďábelské organizaci. Lehké to rozhodně mít nebude... První na jeho seznamu je divoká Cassie Sandsmark, známá jako "Wonder Girl".
Postupně se k týmu přidává i optimistický mexičan Miguel(aka Bunker), afroameričanka Celine, která se mění v obrovské pavoučí ...něco (Skitter), z ústavu uprchlivší Bart Allen (aka Kid Flash) a filozofická Kiran Sigh (Soltice), kterou experimenty předělali v jakýsi černý mrak.
Je ovšem otázkou, jestli se tým nerozpadne dříve, než vznikne... Každý má totiž v rukávu nějaké to ošklivé tajemství a navíc na ně Nowhere poslala chodící zbraň - klon Supermana, Suberboye, který má za úkol zničit všechno a všechny, co by mu stáli v cestě. Začátky prostě nejsou lehké...

Teen Titans jsem z New 52 četla jako první a nepřestala jsem. Jsou nabité skvělými hláškami a svižnou akcí, i když občas mě autoři naštvali svým přístupem k postavám. (snaží se mi znechutit Tima, ale to se jim nepovede!) Z postav u mě zatím vede Bunker (protože to bere s nadhledem a navíc má styl) a Soltice (jejíž klidná povaha se mi moc líbí).

EDIT: Teen Titans jsou celkem dobrý komiks... dokud si nepřečtete ty původní, kteří současné TT porážejí v kresbě, příběhu i postavách. S dalšími kapitolami jsem čím dál méně spokojená s charakterovým vývojem a mám pocit, že třeba mého milovaného Tima úplně zmršili. Snad se dočkám dne, kdy se změní scénárista i kreslíř.  Ach jo...


Superboy
Nejsem si úplně jistá, zda doporučit Superboye nebo ne. Příliš se mi nelíbí styl kresby a způsob vyprávění je někdy zmatený (občas jsem se notně ztrácela a ztrácím se dodnes), přesto Superboye čtu. Jednak doplňuje Teen Titans a taky mám pro tuto postavu slabost. (I když se notně liší od Superboye z 90. let, což byl happy-go-lucky kluk z Hawaie, co flirtoval se vším, co mělo prsa a pořád hláškoval)

Superboye sledujeme už od jeho zrodu - od okamžiku, kdy ho vědci z N.O.W.H.E.R.E vytvořili jako klona Supermana a živoucí zbraň. Jak už to ale bývá, nic se nevyvíjí, jak by mělo...
Superboy má v sobě jakousi temnou, zlou stránky, kterou si nikdo nedovede vysvětlit (je to pogramováním, nebo snad geny od druhého dárce?) a nerad poslouchá rozkazy.  Je zuřivý, emociální a vůbec nerozumí světo kolem sebe.
Superboy má obrovský potenciál a velké schopnosti (umí létat, používat infravidění a lasery v očích, je nezranitelný, ovládá tzv. TTK - tactile telekines), ale otázkou zůstává, jestli má také duši a je schopný morálních rozhodnutí...


Aquaman
Aquaman je jeden z těch superhdinů, ze kterých si všichni dělají srandu a neberou je vážně. Holt když je vaše superschopnost "mluvení s rybami... Nová série ale ukazuje Aquamana v jiném světle a nebála bych se říct, že patří k těm nejlepším sériím z nové 52. Má velmi povedenou kresbu, poutavý příběh, zajímavé postavy i humor.
Aquaman se ve skutečnosti jmenuje Arthur a bydlí v domku s majákem na pobřeží. Jeho matkou byla královna potopené Atlantidy, jeho otec člověk, strážce majáku a Arthur má pocit, že nepatří nikam. Pod mořem si myslí, že chce pro sebe získat trůn a opovrhují jím, na povrchu si z něj dělají legraci a neváží si ho, je to ten hloupý "rybák". Jediný, o koho se může opřít, je jeho žena, atlantaňka Mera.
I přesto je však odhodlaný bránit povrch i moře v okamžiku, kdy se z hlubin vynoří dosud neviděná monstra, kteří touží po jediném - lidském mase.
Že Aquaman bude skvělá série mi bylo jasné v okamžiku, kdy Aquaman vešel do restaurace a objednal si fish and chips. Scéna za všechny peníze, vážně. Nakonec se z otloukánka vyklubal snad nejvíc cool superhrdina, na kterého jsem u New 52 narazila. A ne, není to tím, že je to bloňdák s modrýma očima. Mera (jeho žena) je taky úžasná, má skvělý temperament. Tahle série má rozhodně potenciál.


Justice League
Justice league - jednoduše ti nejlepší superhhrdinové na jedné hromadě. Batman, Superman, Wonder Woman, Green Lantern, Flash, Aquaman a Cyborg.(jestli vám poslední nic neříká, nevadí, on vlastně vzniká právě v této sérii) Justice league nám ukazuje, jak se vlastně dali dohromady a vytvořili Ligu Spravedlnosti.

Vše začíná záhadnou krabičkou a hnusnou potvorou pobíhající po Gothamnu, na kterou se rozhodne si posvítit Hal alias Green Lantern. (to posvícení verte doslova) Což se samozřejmě nelíbí Batmanovi, který považuje Gotham za svoji jurisdikci. Když ale nedokážou odhalit, k čemu záhadná mimozemská krabice slouží, rozhodnou se navštívit Supermana v Metropolis (logikou - krabička je mimozemská, Superman je mimozemšťan, musí něco vědět) Nakonec musí Hal zavolat Flashe, protože Superman nemá náladu na povídání a pak krabička vybouchne... Průser je na světě, jelikož krabiček je víc a cosi odporného se vynoří z moře...

Prvních šest dílů JL mě náramně bavilo. Bylo fajn pozorvat, jak se superhrdinové haštěří a hláškují. (nejčastěji Hall, ale občas překvapivě i Batman) Kresba byla fajn a i příběh mě zajímal. Pak ale změnili kreslíře i scénáristu a už to nějak nebylo ono... Zápletka s otravným Green Arrowem měla sice dost dobrých hlášek, ale neměla šťávu a navíc vizáž Green Arrowa se jim silně nepovedla. Snad se to ještě vylepší.


The Flash
Alias nejrychlejší chlápek na světě. New 52 bylo mé první setkání s Flashem v samostatné sérii a zatím si vede dobře. Barry Allen je sympaťák, překvapivě chytrý (někteří autoři mají sklony dělat ze speedsterů pitomce) a má zajímavou práci - pracuje v policejní laboratoři. Kresba taky není špatná a příběh je hodně provázaný...
Úvodní zápletka se týká Barryho kamarádka z mládí, Manuela, který má jisté problémy s klonováním. Ta docela ušla, ale jak se objevil chlápek z mrazáku, začala jsem se ztrácet.
Barry má rozhodně šarm a taky se mi líbí, že řeší staré dobré věci kolem tajné identity. (Barry už stihul ve své civilní identitě "umřít" skoro v každém čísle) I ostatní postavy jsou sympatické (nevím proč, ale mám pocit, že by se Barry hodil spíše k té dlouhovlasé novinářce než k brýlaté kolegyni) ale občas mi přijde, že série jede moc rychle a nestíhám věci pobrat. I když, možná to u Flashe má být záměr... :D



Dále jsem z New 52 četla Supermana (který mě moc nebavil, bylo to tak nějak citově chladné), Red Hood and the Outlaws (možná se k nim ještě vrátím, odradila mě divná kresba a plavky slečny Kori), Batgirl (hm, mám Barbaru ráda, ale raději jsem jí měla na vozíčku jako Oracle) a Blue Beetle (ten začal zajímavě, ale nesehnala jsem další díly).

Asi si říkáte, kde ty komiksy beru? No, v Čr je určitě neseženete. Já je stahuji ze skvělé stránky http://download-dc-new-52.blogspot.com/ . Starší díly pak najdete pomocí google, ale dá to trochu práce a trpělovosti.
Americké komiksy jsou většinou ve formátu .cbz nebo .cbr .Já je čtu pomocí programu CDdisplay, který je najdete volně je stažení.
Pokud máte nějaké dotazy... Pište. :)

Vaše Tenny

1 komentář:

  1. Okej, odkaz přidán do oblíbených :) Pěkně, stručně (na to, kolik toho je :D), přehledně. Nejvíc zatím uvažuju asi o Batmanovi a o Aquamanovi, uvidím, jak se mi to bude líbit, pak se rozhodnu o dalších :)

    OdpovědětVymazat