neděle 23. září 2012

Co si pod tím vlastně představujete, vážení?

Víte, v novinách se to pořád omílá a lidé o tom strašně rádi mluví - jak "nepřizpůsobiví" (čímž samozřejme myslí romy, koho jiného) zneužívají sociální dávky a jak je v naší republice hromada lidí, která předstírá postižení, jen aby si mohla vesele žít z invalidního důchodu a využívala různé benefity, které to nabízí.
Já vám nevím, zkusili jste si už projít tím úředním martyriem, než vám konečně dají aspoň tu ZTP kartičku? Protože já ano. A nějak si nedovedu představit, jak by se to dalo ošulit.
Nejen že vás navštíví sociální pracovnice přímo u vás doma a podrobí vás detailnímu výslechu ohledně vašeho života a postižení, ale taky se prozkoumává veškerá zdravotnická dokumentace. A teď mi řekněte, jak tohle chcete obelhat.
Samozřejmě, můžete milé paní lhát do očí, jak děsně trpíte a jak se nemůžete pohnout a podobně. Ale jak proboha chcete změnit lékařské zápisy? Velká část nemocí se odhaluje lékařskými testy, a krevní výsledky nebo magnetickou rezonanci prostě nepředěláte k obrazu svému. Existuje samozřejmě pár nemocí, které se dají předstírat a jsou nezjistitelné lékařskými cestami, ale z těch většinou postižení neuděláte. Naopak spíš uslyšíte tu hezkou větičku, že dokud to není podložitelné nějakými viditelnými výsledky, jste vlastně úplně zdraví.
A samozřejmě, určitě se tu a tam objeví nějaký doktor, který je za menší přímluvu ochoten poněkud pozměnit ony lékařské záznamy a rázem je z vás nemohoucí jedinec. Ale pokud jste na tom tak, že mizerný invalidní důchod je pro vás vítanou finanční injekcí, pochybuji, že byste měli peníze na podplacení kteréhokoliv lékáře.

Takže jak si to milí stěžovatelé vlastně představujete?
Protože už mě štvou všechny ty politické kampaně s keci "pomoc těm, kteří jí opravdu potřebují". Mě totiž paní ze sociálky oznámila, že se zpřísnili limity, takže je možné, že tu kartu vůbec nedostanu. Samozřejmě, že se zpřínisnili, aby se "vyfiltrovali nepřizpůsobiví a podvodníci". Ovšem přijde mi, že ve výsledku to stejně uškodí těm, kteří, jak velkohubý politici a mudrlanti v hospodách tvrdí, "pomoc opravdu potřebují."
Kde ostatně máte ty vaše podvodníky a nepřizpůsobivé?  Nějací tu určitě budou, ale jejich rozhodně míň než teď, co jsou na tom opravdu špatně.

Víte, já bez té kartičky dokážu žít. Jenom že bych docela ocenila, kdybych nemusela platit plnou cenu v kině, když stejně neslyším hudbu ani zvuk a můžu chodit jenom na filmy s titulkami. Nebo třeba v zámku či hradě, kde neslyším výklad a dají mi pár kartiček, kde je zhuštěný do několika vět. Vůbec bych ocenila nějaké ušetřené peníze, které bych následně mohla vrazit do nákupu léků, baterií do sluchadel a dalších přístrojů, které nutně potřebuju k funkčnosti.

Zdraví lidé se často chovají, jako kdyby to byla nějaká děsná výhra. Já si to s vámi klidně vyměním, kdo chce jít první? Jízdy autobusem zadarmo, slevy na hromadě akcí, maturita bez poslechu! Jo a nezapomeňte na nesmírně těžké uplatnění na pracovním trhu, nemožnost dělat hromadu věcí, co vás baví, žádný poslech hudby, telefonování, a nesmírně složitou komunikaci. A další skvělé věci!
Nikdo? Ne? Vždyť je to tak úžasná nabídka!
Á, počkejte, hromada teenagerů má vlastně na tričkách věty jako "Bez hudby nemůžu žít!".To je ovšem smůla. Není divu, že se jim ta nabídka nezamlouvá.

Vážení politici, mudrlanti, stěžovatelé a vy co tak nesmírně rádi nabízíte cenné rady typu "Tak už se přes to přenes, někteří lidé jsou na tom hůř!", držte prosím vás huby. Dokud si to nezažijete, nemáte ani ponětí, jaké to opravdu je.
A bylo vy vážně fajn, kdyby ten, co rozděluje ty, co pomoc opravdu potřebují a ty co ne, ty lidi opravdu znal. A viděl je žít jejich životy. Z kousku papíru totiž tyhle věci nevyčtete.
A vůbec, nejlepší by bylo, kdyby to byl někdo, kdo si to opravdu zažil. Protože pokud nejste roztomilá malá dítka s těžkou nemocí, zdraví lidé si vás do kategorie "opravdu potřebují pomoc" nikdy nestrčí. To radši přispějí na nebohá zvířátka, aby z nich nedělali kožichy či steaky.

Vaše Tenny

P.S. - Ano, při psaní tohoto článku jsem byla opravdu hodně velmi naštvaná a taky to tak vypadá. Možná, až se mi přestane vařit krev, tak ho nějak editnu, ale do té doby...

1 komentář:

  1. Táhněte do háje, Vogoni. To se zas nějakej chytrák probudil a rozhodl se, že je třeba udělat pár reforem, protože je to cool a voliči to milujou. Ty příspěvky stejně většinou ti "nepřizpůsobivý" berou na děti, protože jich maj často fakt kurňa hodně. A vůbec, na tomhle se přiživí tak maximálně pár chcípáků a vysosaj od státu ročně možná pár milionů, ale politici a vysocí úředníci rozkradou ročně desítky miliard. Jo, tenhle komentář je taky psanej nasraně, ale v dohledný době se budu na tohle téma nadzvedávat i se židlí a kobercem, edit případně postnu jako opověď.

    OdpovědětVymazat